İşitme Testi (Odyometri)

işitme testi (odyometri)MONOMER OSGB,  Sağlık İl Müdürlüğü’nden aldığı çalışma ruhsatları ile İşitme testi (Odyometri) yapmaya yetkili kuruluştur. MONOMER OSGB, özel testlere tabi tutulmuş ve düzenli olarak kalibrasyondan geçirilen sessiz  kabinleri ile uzun yıllardır alanında tecrübeli odyometrsistleri ve uzman kadrosu ile testlerinizi gerçekleştirmektedir. MONOMER OSGB olarak ekibimizden aldığımız güçle testlerinizi  en kısa sürede ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

İşitme Testi (Odyometri) Nedir?

İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. Test sonuçlarının yorumlanması KBB (kulak burun boğaz ) doktoru tarafından yapılır. İşitme testi özellikle işe giriş yapacak ve yüksek sesli ortamlarda çalışan çalışanlarda önemli bir tetkiktir. Çünkü çalışanların işe başlamadan mutlaka işitme kaybı olup olmadığı kontrol edilmelidir ve yapacağı işte herhangi bir duyma kaybının maruziyet oluşturacağı durumlarda o işte çalışmasına müsaade edilmemelidir. Ayrıca mevcut yüksek sesli ortamlarda gerekli önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda da sese bağlı duyum yitimleri gözlenmektedir. Bu çalışanlarında periyodik olarak işitme testi yapılarak herhangi bir maruziyete uğrayıp uğramadığıda devamlı gözetim altında tutulmalıdır.

İşitme testi nasıl yapılır?

İşitme testi sayesinde kulaktaki işitme kaybı ve bu kaybın derecesi ölçülebilir. Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilen test sırasında kişiye dışarıyla bağlantıyı olabildiğince kesen bir kulaklık takılır. Farklı frekans aralıklarında sesler verilerek kişinin tepkileri, kemik ve hava iletimi ile birlikte değerlendirilir. Kişiye herhangi bir ses duyduğunda elinde bulunan kumandadaki butona basması söylenir. Duyduğu ses az şiddetli, çok şiddetli, ince veya da kalın olabilir. Odyometri testleri kulaktaki işitme kaybının test edilmesi açısından büyük önem taşır.

İşitme testinin türleri nelerdir?

İşitme testinin (odyometri testi) 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunlar; saf ses odyometrisi, konuşma odyometrisi, timpanometri ve akustik refleks testleridir.

Saf ses odyometrisi

En sık uygulanan işitme testidir. Saf ses odyometrisi, her iki kulağın farklı frekanslarda duyabildiği minimum ses şiddetini belirler. Ses geçirmez bir kabinde hastaya özel bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hastanın bu sesleri duyup duymadığı veya ne kadar duyduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. İşitilen ses seviyesi bu testle belirlenir. Hava yolunun ve kemik yolunun işitme düzeyi bu ölçümde belirlenir. Hava yolu ölçümlerinin temel amacı işitme eşiğinin düzeyini bulmaktır. İşitme kaybının derecesini ölçer. Kemik yolu ise iç kulaktan itibaren bilgi verir. Bu ölçümde; bireyin sensörinöral duyarlılığı tanımlanır. Sensörinöral duyarlılık ya da sensörinöral işitme kaybı, konuşmaların ses seviyesi yeterince yüksek olsa dahi, konuşmaları anlamakta zorlanma olarak tanımlanabilir. Son olarak saf ses odyometrisi yapılırken bazı durumlara ekstra dikkat edilmesi gerekir.

Bu durumlar şunlardır;

• Eğer hastada kulak çınlaması şikayeti bulunuyorsa bu durumu odyometriste bildirmeli ve sesin warble adı verilen çınlama şikayeti olan hastalara özel tonda gönderilmesini istemelidir.

• Hastalar, yalnızca duydukları en yüksek seste değil, en düşük seste de butona basmalıdır.

• Kemik yolu ses ileticisinin takılması halinde olabildiğince hareketsiz durulmalıdır.

İşitme kaybının dereceleri nelerdir?

Bir bireyin işitme kaybının miktarı hafif, orta, ileri düzeyde veya ağır olarak derecelendirilir. Bunun seviyelerini gösterecek olursak:

Normal işitme:

• 20 dBHL’ye kadar düşük sesleri işitebilirsiniz.

Hafif işitme kaybı:

• Duyma yeteneği daha iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 25 – 39 dBHL arasındadır. Gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte bir miktar zorlanırsınız.

Orta dereceli işitme kaybı:

• Duyma yeteneği daha iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 40 – 69 dBHL arasındadır. İşitme cihazı olmadan konuşulanları takip etmekte zorlanırsınız.

İleri düzeyde işitme kaybı:

• Duyma yeteneği daha iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 70 – 89 dBHL arasındadır. Güçlü işitme cihazları veya implant gerekir.

Ağır işitme kaybı:

• Duyma yeteneği daha iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 90 dBHL’den başlar. Daha çok dudak okuma ve/veya işaret dili veya implant kullanımına ihtiyaç duyarsınız.