Solunum Fonksiyon Testi (SFT)

Solunum fonksiyon testleri (SFT) temel olarak ne kadar nefes aldığınız ve bu nefesin ne kadarını belirli bir zaman dilimi içerisinde çıkarabildiğinizi sayısal olarak değerlendirmeye dayanmaktadır. Bu test genelde astım, pulmoner fibrozis (akciğer dokusunun sertleşmesi), KOAH hastalıklarında (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) gibi durumlarda tanıyı desteklemek amacıyla kullanılır.

solunum fonksiyon testi

En sık kullanılan solunum fonksiyon testi (SFT) Spirometridir. Bu test akciğerlerinize giren ve çıkan hava miktarını istirahatte, zorlu nefes alıp verme sırasında ve egzersizde ölçerek aynı yaşta ,cinste,boyda kişilerden elde edilen değerlerle karşılaştırır. Solunum yollarında darlık olduğunda giren ve özellikle çıkan hava hızı azalır.

Kimlere solunum fonksiyon testleri yapılır?

İşe giriş sağlık raporu alınırken.
-Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma yakınmaları olanlara
-Akciğer filminde normal dışı bulguları olanlara
-Uzun süreden beri sigara içenlere
-Ameliyat olacaklara
-Sporculara

Hangi hastalıkların tanısında kullanılır?

-Astım
-KOAH(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
-Akciğer fibrozisi
-Bronşektazi –
-Asbestoz
-Sarkoidoz
-Skleroderma
-Akciğer kanseri

Solunum fonksiyon testleri kimlerde risklidir?

-Geçirilmiş miyokart infarktüsü
-Kontrolsüz hipertansiyon
-Yeni göz ameliyatı geçirenler
-Akciğer ve batın ameliyatı geçirmiş,şiddetli ağrısı olan hastalar
-Solunum sistemi enfeksiyonu olanlar

Solunum fonksiyon testi nasıl yapılır?

 Ölçüm yapılan elektronik bölüm ve hastanın nefes alıp verdiği ağızlık kısmından oluşur. Solunum fonksiyon testi (SFT) yapılacak hastalar laboratuvarda görevli teknisyen tarafından test ile ilgili olarak bilgilendirilir. İlk kez hasta tarafından kullanılacak ağızlık aletin giriş bölümüne yerleştirilir. Bu kısmı hasta dudakları ile iyice saracak fakat dişleri ile ısırmayacak şekilde ağzına alır.Dudaklarını iyice kapatır.Hastanın burnu ölçüm öncesi özel bir mandalla kapatılır. Hastalar önce sakin bir şekilde nefes alıp verirken nefes vermenin sonunda teknisyenin kontrolüyle zorlu,derin ve hızlı bir nefes alırlar. Ardından teknisyenin hızlı, zorlu ve sonuna kadar nefes ver komutu ile nefes verirler. Nefes verme işlemi en az 6 saniye sürmelidir.

Monomer OSGB olarak 700 den fazla firmaya, 50 den fazla  farklı sektördeki  işletmeye ve binlerce çalışana Solunum Fonksiyon Testi(SFT) testi hizmeti verdik. Alanında tecrübeli Uzman kadrolarımızla her zaman en iyi, en güvenilir ve en kaliteli sağlık hizmetini sağlıyoruz.